تاریخچه نقاشی روی سفال
ایران زادگاه سفال های نقاشی شده می باشد و قدمت آن به چهارهزار سال پیش از میلاد می رسد. طرحهای نقاشی شده رو ظروف سفالی در ابتدا بسیار ساده و در حد خطوط و نقوش هندسی بودند ولی به مرور ارتقا پیدا کرده و به نقوش گیاهی و جانوری تبدیل شدند. درحالیکه در آن زمان طرح ها رئال بوده و بطور عینی از طبیعت الهام گرفته شده بودند، بعدها هنرمندان با دخل و تصرف در طرحها شروع به نوعی ایجاد طرحهای خلاق گونه کردند، بعنوان مثال شاخ، پا یا… را تغییر داده و اغراق شده می کشیدند
که البته از تکنیک های نقاشی روی لعاب، زیر لعاب، خراشیدن و …. استفاده می شده که البته نیاز به لعاب دادن و پخت سفال در کوره است، امروزه برای علاقه مندان به نقاشی روی سفال این امکان که با رنگهای اکرولیک،گواش و…روی سفال نقاشی کنند نیز به وجود آمده.
ابزارهای مناسب نقاشی روی سفال
- یک ظرف سفالی
- سمباده
- رنگ اکرلیک / گواش
- چسب چوب
- قلم مو
- اسپری ثابت کننده رنگ روی سفال
نحوه رنگ آمیزی سفال
- آماده سازی ظرف : یک ظرف سفالی انتخاب کرده و سطح آن را با سمباده زبر تمیز کنید. سپس ظرف را با آب سرد شسته و بگذارید کاملا خشک شود (اگر ظرف مرطوب باشد رنگ، روی آن پوسته خواهد شد)
- زیرسازی : سپس مقداری چسب چوب را با آب مخلوط کرده و روی سطح ظرف بکشید (چسب چوب مانع از خورده شدن رنگ توسط سفال می شود) بعد از خشک شدن، دوباره سطح سفال را سمباده نرم بکشید.
- انتقال طرح : طرح خود را با مداد یا کاربن روی ظرف انتقال داده و شروع به رنگ آمیزی کنید.
- تثبیت طرح : پس ازاتمام رنگ آمیزی و خشک شدن رنگ، ثابت کننده را روی سفال اسپری کنید (جهت براق شدن کار و البته محافظت از طرح، چرا که این رنگها حلالشان آب است و درصورت شسته شدن و نبود اسپری تثبیت کننده، رنگ ها پاک می شوند).
- البته از رنگ های دیگر نیز می توانید استفاده کنید اما رنگ اکرولیک جلوه بیشتری روی سفال دارد.
- اگر اسپری تثبیت کننده ندارید از تافت مو استفاده کنید!
چند نمونه زیبا از نقاشی روی سفال